Bezlepková dieta – nový trend ve světě hubnutí nebo nebezpečný hazard?

Dle přesné definice je bezlepková dieta druh stravování, který je založen na eliminaci konzumace všech potravin obsahující lepek (zpravidla v obilovinách) ve stravě osoby, která dietu drží. Nejčastěji se drží ze zdravotních důvodů, jako je celiakie nebo alergie na lepek.

V současné době se po vzoru spousty slavných osobností (od sportovců přes hollywoodské hvězdy) lidé často rozhodnou, že bezlepkovou dietu zkusí, protože po ní budou fit, lépe se cítit a navíc zhubnou. Zkusil se však nejdřív někdo nad principem této diety zamyslet?

Zbytečně se pletou dojmy a pojmy…
 Na začátek je důležité si připomenout pár zásad z hodin zdravovědy, která se učí na základní škole. Obiloviny (hlavně pšenice), krom zmíněného lepku obsahují jednu důležitou věc pro správnou funkci našich střev a de facto celé trávicí soustavy – vlákninu.

Proto až se příště dočtete, že zase někdo ze slavných drží bezlepkovou dietu, tak z 95% nedrží bezlepkovou dietu, ale pouze omezil příjem pečiva, což je doopravdy zdraví prospěšné, protože je dokázáno, že z příloh se paradoxně tloustne více než z tuků a cukrů. Jejich strava není ošizena o vlákninu, protože stále mohou konzumovat jiné potraviny, které vlákninu obsahují.

 Opravdu pravou bezlepkovou dietu je pro zdravého člověka držet naprosto zbytečné a spíše si právě díky nedostatku vlákniny může nějaké zdravotní potíže přihodit. Jednorázově Vám bezlepkové jídlo samozřejmě nic neudělá, ale dlouhodobě to zdravé rozhodně není.

 Pokud doma máte člověka, který takovouto dietu musí držet, tak jistě taky víte, že je nejen časově náročné, ale hlavně finančně, protože právě pravá dieta není jen o tom, že postižený nemůže konzumovat pečivo, ale o tom, že nemůže konzumovat cokoliv, co obsahuje lepek, který je dnes obsažen snad téměř ve všem (např. masné výrobky jako šunka, salám či párky, většina jogurtů, některé léky a doplňky stravy, müsli apod. či různá dochucovadla jako hořčice nebo kečup).

Takže je nutný sledovat u všeho, co kupujete, obsah lepku, což Váš výběr potravin solidně protřídí a ten zbytek, co zbude, nebude zrovna levný… Natožpak bezlepková mouka!