Rizika, na která dát pozor při přechodu na bezmasou stravu

Rozhodnutí pro vyřazení masa z jídelníčku může mít řadu různých motivací, od té etické, přes náboženskou a ekologickou až po zdravotní. V závislosti na důvodu se často liší i konkrétní forma úpravy diety, kterou daná osoba začne dodržovat. Tato rozdílnost bezmasých diet je důvodem, že rizika při nekonzumaci masa nejsou u všech lidí stejná.
těstoviny s papričkou
Obecně platí, že čím méně součástí původní stravy přestanete jíst, tím méně zdravotních hrozeb bude tato změna vyvolávat, a tím může být přechod na novou dietu rychlejší. Některé extrémní změny jsou často téměř nereálné – člověk konzumující všechny potraviny v klasické formě se přes noc nemůže stát frutariánem, jehož jídelníček obsahuje pouze ovoce a zeleninu, nějaké oříšky a semena. Velmi obtížný jak zdravotně, tak prakticky je přímý přechod na veganství. Z tohoto důvodu se často radí vyzkoušet na nějakou dobu, ideálně několik měsíců, jen vegetariánskou stravu. Spotřebu mléčných výrobků a vajec můžete postupně snižovat, a pokud bude vše v pořádku, vyřadit je úplně.
rajčata a cibule
Pokud se přesto rozhodnete postupovat rychleji, na nedostatek těchto živin si musíte dát pozor:

  • Bílkoviny, které bývají z velké části dodávány právě živočišnými produkty, musíte získávat z rostlinné stravy. Vhodné je proto jíst hodně luštěnin, které mají obsah proteinů vysoký.
  • Vitamíny skupiny B.Jedná se zejména o nedostatek vitamínu B2 a B12. Jejich zdrojem v běžné stravě jsou především vnitřnosti, a vitamín B12 je navíc s výjimkou droždí obsažen výhradně v potravinách živočišného původu. Proto mnoho vegetariánů, a především veganů volí jeho přijímání ve formě doplňků stravy.
  • Nedostatekvápníku a vitamínu D, který ukládání a vstřebávání vápníku reguluje. Běžně ho přijímáme ve žloutku nebo rybím tuku. Pro jeho výrobu organismem je nezbytný dostatek slunečního záření.
  • Nedostatekželeza, který má poté dopad na krvetvorbu. Železo můžete přijímat celozrnným pečivem, brokolicí nebo konzumací petržele. Z živočišných produktů je vysoký obsah železa v játrech a pivovarských kvasnicích.