Kolik bychom si měli našetřit na důchod?

Zatímco Česká bankovní asociace propočítává penze přibližně na jeden milion korun na osobu, představy Českých občanů se markantně liší.

Kolik máte našetřeno vy?
Pokud si šetříte na důchod sami, jistě máte přehled, kolik máte zatím naspořeno. Důchodové připojištění vám ale platí také zaměstnavatel. Pokud to sečtete, myslíte si, že vám bude tato suma stačit? A na jak dlouho? Samozřejmě můžete počítat také s nějakou malou pomocí od státu, ale ta v generaci, jež se narodila v druhé polovině  šedesátých let a první polovině sedmdesátých let stát tolik nepomůže, jelikož počet lidí v této době narozených jednoduše stát nezvládne finančně pokrýt.

Což se samozřejmě projeví na vašich vlastních dětech, které buďto právo na důchod a výpomoc od státu vůbec mít nebudou, nebo půjdou do důchodu v devadesáti letech. Ale na tom přece nesejde, to se vás nedotkne; toto ovlivní jen a pouze generaci mileniálů, tedy generaci devadesátých let.

Podle České bankovní asociace si naspořte milion
Podle výzkumů ze srpna tohoto roku si Češi myslí, že jim stačí naspořených šedesát tisíc na náhlý výpadek příjmů, jako je zranění nebo dlouhodobá nemoc, případně jakýkoli výpadek v práceschopnosti, nebo ztráta zaměstnání. Podle Čechů jim šedesát tisíc korun hravě stačí k tomu, aby vyžili. Pokud se týká penze, šedesát osm procent lidí v České republice si myslí, že s osmi set tisíci korunami si na důchod bohatě vystačí.

Rozdíl v generacích
Také panuje rozdílný názor v různých věkových kategoriích. Zatímco lidé, kteří mají pod třicet let a od důchodu je dělí více méně celý jejich produktivní život, předpokládají, že na důchod by jim mohlo stačit sedm set osmdesát tisíc korun, lidé okolo čtyřicátého roku potřebují přes devět set tisíc korun. Lidé, kterým je přes padesát let a do důchodu mají poslední desetiletí, by mohli potřebovat asi osm set padesát tisíc korun, avšak dokáží se spokojit s šesti sty dvaceti tisíci korunami.