Cibulový porcelán

Původ charakteristického modrého cibulového dekoru lze dohledat ve východoasijské filozofii, ale   přiblíženému k  evropskému stylu a  jeho znázornění. Motiv znázorňuje květ astry na stonku s poupětem a pivoňky, které se obtáčejí okolo bambusových tyček.  

Návrh vznikl v hlavě výtvarníka, který byl ve skupině výtvarníků první evropské porcelánky v Míšni v roce 1729, pana Johana Kretschmara. Částí známého cibulového dekoru však nejsou cibulky, jak je se mnohdy mylně domníváno, ale znázorňuje granátová jablíčka. Kolegové pana Johana Kretschmara je však posměšně nazývali melouny, ale hlavně cibulí.

Tento posměšný název dal tedy vzniknout již zažitému tradičnímu názvu „Cibulák“.  Přesto se však tento oblíbený porcelán s modrým vzorem stal symbolem a pojmem křehké krásy, kdy se spojila křehká krása s užitečností. Svými tvary v rokokovém stylu je nám potěšení ducha. Cibulový porcelán je také symbolem světovosti již po 300 let.

Proč se dekor cibulového porcelánu nesmyje?

Originální cibulový porcelán je zdobený pod glazurní technikou, kdy se na suchý, neglazovaný porcelán nejprve nanese modrá barva. Tato barva obsahuje z většiny kobalt, jenž dává dekoru onu charakteristickou, výraznou modrou barvu.  

Teprve na tuto barvu se potom nanáší glazura, která se vypálí. Ta vytvoří na dekoru tenký, skleněný film, který dekor chrání před opotřebením. Tímto je proto naprosto vhodný pro použití v mikrovlnných troubách i myčkách nádobí.

Křehká modrá krása

Porcelán s cibulovým vzorem je snad nejvíce rozšířený porcelán v českých domácnostech. Provází nás už od našich dětských let, a vždy vnáší do našich kuchyní, či jídelen příjemnou atmosféru a klid. Cibulový porcelán má velice dlouhou životnost.

Můžeme jej používat během běžných dní, ale také na něm servírovat u slavnostních tabulí. Stále nám ale bude přinášet dobrý pocit. Cibulový modrý porcelán je tedy vhodný nejen pro slavnostní příležitosti.