Když je práce na domě zároveň koníčkem

Každá novostavba by měla po dobu deseti vyžadovat údržbu pouze preventivní, ale už po dvou letech se mohou objevit naprosto nepředvídané problémy. A na to musí být každý majitel nemovitosti připraven. 

Mezi standardní údržbu, které se nevyhne hned po nastěhování do nového domu je:

• údržba cest dešťové vody – čištění žlabů a jejich sítek od listí a dalších spadů
• minimálně jedenkrát do roka zkontrolovat stav střešní krytiny a tím zabránit možnému zatečení
• v prvních měsících užívání domu může být  vodovodní průtok slabší – pro prevenci je vhodné na přívodní potrubí nasadit filtr, který problém centrálně vyřeší
• pokud je do vašeho domu zaveden plyn, je nutné aspoň jednou ročně zajistit kontrolu a vyčištění plynového kotle – na kontrolu rozvodu elektriky si vždy udělejte čas a přizvěte odborníka
• údržbu dřevěných eurooken z venkovní strany je potřeba každý rok provádět speciálním přípravkem
• tlakovým omytím můžeme v perfektním stavu udržovat venkovní fasádu

Ana zahradě dvojnásobným

Na úpravu zahrady u vašeho nového domu si sice můžete pozvat odbornou firmu, ale pokud vás práce na zahradě baví, bude vám tento koníček přinášet zároveň relaxaci . Ze všeho nejdříve je nutné na nové zahradě provést terénní úpravy tak, abyste oddělili část okrasnou od prostoru, kde chcete pěstovat plodiny.

Nejdůležitějším místem je část obytná, která slouží k odpočinku. Výstavbou pergoly si zvětšíte obytný prostor vašeho domu. Plochu můžete jednoduše zatrávnit, či vydláždit  Její orientace by měla směřovat k odpolednímu slunci. Uzavřít před pohledy zvenčí ji můžete výsadbou stále zelených či jehličnatých stromů. 

Na tuto část zahrady může plynule navazovat okrasná část, kterou osadíte zajímavými solitéry, bazénem či jezírkem a hlavně kvetoucími rostlinami. Zvolte trvalky a budete se  z nich těšit dlouhá leta bez přesazování.