Jak nazdobit sváteční stůl

Když jde o kulinářské umění, nestačí jenom dobře uvařit. Jídlo je zážitek, musí to být divadlo, pastva pro oči stejně jako pro chuťové buňky – jinak může být jídlo jakkoli dobré, ale pokud nebude prezentace výborná, nemůže být výborné ani jídlo. Skvěle prostřený stůl je základem pro výbornou večeři či oběd. Jak udělat doopravdy nezapomenutelný dojem, za který by se nemuseli stydět ani v pěti hvězdičkové restauraci?

1.       Nezapomeňte na ubrus
V jednoduchosti je krása, to platilo, platí a platit bude. Čím jednodušší bude ubrus, tím čistějším a slavnostnějším dojmem bude večeře působit. Ideálně je zvolit ubrus bílý, případně takový, který sedí do interiéru místnosti, v níž budete hostit rodinu nebo přátele.

Ovšem nebojte se použít i pastelové barvy, pokud se do místnosti hodí, a v zimních měsících se zase velice hodí ubrusy vínové, kobaltové nebo borovicově zelené ubrusy. Avšak pokud máte odvahu, můžete použít ubrusy dva; jeden podkladový, který by měl na každé straně přesahovat hranu stolu o třicet centimetrů a ideálně by měl být čistě bílý.

Druhý může mít libovolný tvar. Pokud máte obdélníkový stůl, můžete si dovolit úzký ubrus jiné výrazné barvy a umístit jej doprostřed stolu po podélné straně. Hned bude mít vaše večeře či oběd jiný rozměr!

Kdy použít běhoun?
Ideálně v případě, že máte krásný masivní stůl, nebo pokud je deska jídelního stolu skleněná či chromová. Potom je škoda, zakrývat tuto krásnou desku ubrusem.

Dejte si pozor na přeplácanost
Pokud používáte běhoun, neměli byste už na talíře dávat látkové ubrousky. Ty byste měli složit buď do nějakého tvaru a položit na talíř nebo složit či srolovat vedle příboru z pravé strany talíře.

2.       Ubrousky
Vždy slaďte ubrousky s ubrusem nebo s běhounem, ale také s ostatními ozdobami na stole.

3.       Příbor
Nezapomeňte na správné směrování příboru vedle talířů. Také nezapomeňte na dostatečný počet příborů podle chodů.

4.       Sklenice
První sklenice v pořadí musí být ta, ze které se bude pít jako první. Pokud se podává aperitiv, přineste jej ke stolu zvlášť.