Jak financovat vlastní bydlení?

Mnoho lidí přemýšlí o vlastním bydlení, ale jen málokdo dokáže tento sen proměnit ve skutečnost bez cizí pomoci. Řada lidí tak řeší financování bydlení pomocí hypotečního úvěru. Samozřejmě jsou tu i další možností v podobě americké hypotéky nebo dlouhodobého spotřebitelského úvěru, které ovšem už nejsou z dlouhodobého hlediska příliš výhodnou variantou. Je to z jednoho prostého důvodu, nemohou klasickému hypotečnímu úvěru konkurovat.

maketa domu

Hypotéka na stavbu domu fahd.cz, rekonstrukci, případně koupi nemovitostí je účelový produkt, který může být čerpán jen za určitým účelem. Účelové úvěrové produkty však nabízejí jedny z nejvýhodnějších úrokových sazeb na trhu, aktuálně se pohybuje roční úroková sazba kolem 1,5%. U americké hypotéky jsou to 3% a u spotřebitelských úvěrů i 10%. Výhodná je i doba fixace, kterou sjednává žadatel společně s poskytovatelem půjček dle aktuálních podmínek. Ta se však pohybuje i kolem 10 let, což je jistě více než výhodné.

Kdy podat žádost na hypotéku?

Většina bank má nastavené své podmínky pro získání úvěru, ty se v mnohých ohledech liší, ty klíčové se však nemění. Důležitý je zejména věk žadatele, který by měl být ideálně mezi 26-35 lety. Dále jsou to pravidelné měsíční příjmy a výdaje, ze kterých může banka snadno vypočítat bonitu žadatele.

muž na počítači

Česká národní banka také upravuje horní věkovou mez, do kdy je nutné úvěr splatit. Aktuálně je tato hranice 65 let. Mnoho bankovních i nebankovních společností však toto doporučení nedodržují a určují si vlastní věkovou hranici. Je tak vcelku běžná i věková hranice kolem 70 let. V konečné fázi je samozřejmě důležité objektivně posoudit, zda bude schopen dlužník splácet i v postproduktivním věku. Z toho vyplývá, že o hypotéku je dobré požádat do 45 let, aby bylo možné úvěr splácet alespoň 20 let. Délka splatnosti úvěru jde ruku v ruce s výší měsíčních splátek.